Materialen

Waterbestendig
wcbakGrVoor buiten gelden andere normen dan voor binnen uiteraard. Maar de plek waar geplast wordt, en hopelijk ook gekeuteld, verdient zeker aandacht. Ik heb vrij veel succes met aparte plastic bakken met kranten, bedding (houtvezel / hempade etc) en een laag stro. Als dit in een hoek geplaatst wordt binnen makkelijk bereik, zullen de meeste konijnen er hun wc van maken. De kleine hoek-WCtjes uit de winkel vinden we minder handig, er past nauwelijks een konijn in. Wel bestaan er tegenwoorig grotere. Zie ook het BunnyBin-winkeltje. Wij maken gebruik van vierkante afwasbakken voor kleine rassen of onderbakken (tweedehands?) van oude kooien voor de grote rassen.
Een ander alternatief is het gebruik van de onderkant een reismand (zonder de gaten aan de zijkant), te koop bij dierenspeciaalzaken, Karwei, Gamma e.d. voor een klein bedrag. Past ook makkelijk in de binnenhokken. Vul deze bakken eens met micro korrels van de Witte Molen. Het materiaal is gemaakt van maiskorrels. Dit absorbeert een hoop urine en als voordeel is het dat je weinig afval overhoudt in tegenstelling tot kranten of stro. Je hebt ook een macro variant alleen is die niet zo absorberend als de micro variant. En konijnen weten vrij snel de bak te vinden als je er in het begin een aantal keutels in legt. Vraag evt van je nieuwe konijn(en) keutels/urine mee in een zakje.
Toch is het verstandig de bodems van de hokken van materiaal te maken waarin urine / water niet doordringt. Dat natuurlijk om de levensduur te verlengen. Daarbij gebruiken veel mensen betonplex, anderen een goed gelakte waterbestendige plaat, soms het (kunststof) trespa, waar wij ook goede ervaringen mee hebben, maar dat laatste is duur. Sommige van onze hokken zijn zelfs met een kunsthars (epoxy)beschermd.

Een metalen lade raden wij ten sterkste af! Waarom?
a. De bedding wordt te dik om de lade nog open te trekken.
b. De temperatuur van de lade wordt in de winter ijzig koud ... ga er zelf op slapen!
c. Het verhindert het maken van een doorgang door de vloer naar een lagere verdieping.
d. De lade blijkt snel te verweren, waardoor opentrekken onmogelijk is.
Hardhout is natuurlijk zeer duurzaam, maar hier kleven wel andere nadelen aan (milieu overwegingen). Hiervan is de keus persoonlijk.

zeilhokGrNog een idee: wij gebruiken dik doorzichtig tafelzeil, van een grote rol per strekkende meter te koop bij b.v. Blokker/ Marskramer. We bevestigen dit in het koude seizoen op enkele buitenkanten van het gaaspaneel (punaises / latje?). Dit houdt het hok op het noorden / oosten uit de koude wind en aan de westkant uit de heersende richting van wind en regen. Het is met een doek af te zemen en ze houden licht en zicht. Ik heb het zelfs op sommige hokken opgerold op bezemstelen, tussen metalen klemmetjes en kan het afrollen en oprollen. Ideetje uit Engeland van een andere opvang.

Verf / Beits ( & anti-knaagprofielen)
HermadixGrAls verf / beits kan het beste gekozen worden voor een dekkende beits op waterbasis (mede i.v.m. gezondheidsrisico's bij knagen). Ik zelf zweer bij HERMADIX (www.hermadix.nl), dit komt al jaren zeer goed uit de tests, al is het niet goedkoop. De knaagbare randen zetten we hier af met hoekprofielen van kunststof of aluminium. Misschien niet fraai maar wel weer levensduur-verlengend. Niemand ziet zijn mooie hok graag weg geknaagd. Knagen zouden de konijnen moeten kunnen doen aan wilgentakken etc. De stucadoorsprofielen hebben standaard gaatjes voorgeponst, waar wij hier de schroefjes door doen.

knaagGrGaas
Er is hier al zo vaak over gesproken. Het gaas. Het mooist vinden we het stevige vierkantjes-gaas (openingsmaat b.v. 1 cm). Dit laat zich goed spannen en aanbrengen, is wat duurder maar de konijnen kunnen het niet stuk-knagen. Van kippengaas (rondjes en slapper) hebben we al zo vaak gehoord dat het doorgeknaagd werd en de dieren ontsnapten. Kippengaas heeft al veel konijnen het leven gekost. Vergeet niet het gaas aan de binnenzijde van het hok / de ren te bevestigen. Dit ook i.v.m. knagen! Grof geplastificeerd gaas kan ook wel, maar de maaswijdte mag niet groter zijn dan 5 cm. in verband met rovers als marter-achtigen, die al gauw door grof gaas heen kunnen. Een ander nadeel van grof gaas is dat een konijnenneus of -kop erdoor kan, dit kan verwondingen geven en evt. andere loslopende soortgenoten hebben bij BunnyBin geregeld fel gebeten naar andermans onderdelen ...
Ik ken iemand die het gaas zwart heeft geverfd, dan zie je meer konijn en minder gaas.

Dakbedekking
DakGrAfhankelijk van de wensen is te kiezen voor trespa, bitumen (ook shingles) of golfplaten. Denk er wel om dat transparante plastic golfplaten in de zomer de temperatuur IN het hok erg verhogen ... het moet dan afgedekt in de zon! Voor buitenhokken geldt: laat het dak aan alle kanten ver oversteken. Waarom hebben de kleine hokjes uit de winkel dit niet? Omdat dat ongunstig is bij transport en GELD is belangrijker dan welzijn van dieren en duurzaamheid van het hok! Maar het waait vaak flink in Nederland en als er dan ook neerslag bij komt, dan wordt het hok nat, de bedding etc. ook.

ruifGrRuif
Een hooiruif is belangrijk, omdat hooi het hoofdvoedsel van konijnen is. Zonder ruif wordt het vertrapt en bevuild. Maar WIE heeft bedacht dat die buiten voor het hok moet zitten!? Dat is niet handig. Het hooi / voer wordt nat. De dieren kunnen er lang niet altijd (meer) bij. Hang een hooiruif aan een binnenwand. In ons webwinkeltje zijn deze te vinden.