Buitenverblijven

Standaard hokken
Huisv3GrAls je een konijn koopt in de winkel dan zijn daar de standaard hokken te koop. In vele opzichten voldoen deze hokken niet als permanente verblijfplaats voor een konijn. Ze zijn te klein qua oppervlak, zeker als een konijn - zoals het zou moeten horen - met een soortgenoot woont. Ze zijn te laag. Een konijn moet zogenaamd "kegeltje" kunnen zitten, op de achterpoten en kop hoog in de lucht. De dakoversteek is te kort om vocht uit het hok te houden. Er kan zeker niet in gerend worden, de dieren hebben te weinig stimulans, te weinig beweging en te weinig contact met de omgeving. Als alleen het dak opent, dan is dat vervelend voor een konijn als prooidier om van bovenaf benaderd te worden, bovendien kunnen ze er dan niet zelfstandig uit. Standaard zin bij ons "Waarom krijgen kippen een vaste ren en konijnen - met zulke achterpoten - niet??" Niemand heeft dat ooit kunnen beantwoorden. Het is gewoonte, stammend uit de tijd dat we ze opaten.

Huisv2GrTwee verdiepingen
Gelukkig zien we steeds meer hokken van 2 verdiepingen verschijnen - de dakoversteek blijft echter klein en vaak kunnen ze net zo weinig bewegen beneden als boven. 
Het trapje zien we liever vervangen door een tussen-plankje als opstap, dit vergt minder van de schaarse ruimte. Verder op deze pagina gaan we voorbeelden geven van hoe het OOK kan.
Maar het hok uit de winkel kan soms worden omgebouwd. Zo kan er een verdieping ONDER gemaakt worden - of een stuk ernaast. Twee hokken kunnen worden verbonden. Ook kan het worden gebruikt als schuilhok in een ren, maar als deze ren van boven OPEN is moeten de dieren er helaas alsnog in worden opgesloten in het donker om veilig te zitten tegen rovers. Wij gaan uit van twee vierkante meter leefoppervlak op één laag permanent, liefst nog met extra uitloopt, eventueel alleen overdag. De standaard-zin hier is over een echtpaartje konijn: "Ga zelf met je partner permanent in de badkamer wonen, en let op hoe snel je uit elkaar bent...!"

Kippenhokken
Goede alternatieven zijn te koop in de vorm van kippenhokken, onderaan staan goede verkopers bij onze links. Zulke hokken beschikken meestal over een nachthok van de grond, dus warmer. Vervolgens hebben ze een kippen-trapje. Voor het trapje zijn betere alternatieven denkbaar, die de ruimte ook nog eens beter gebruiken: de hoogte wordt gebruikt door tussenplanken te maken, een konijn hipt graag van plank op plank. Om wegglijden te voorkomen zou men tapijt aan kunnen brengen (liefst niet synthethisch) of latjes langs de rand. Zie hiervoor ook de foto's. Bedenk bij de aanschaf ook altijd hoe het zal zijn om het hok schoon te maken. De hokken van www.dierverblijven.nl (Castle) zijn verbeterd door in de laatste uitvoering beneden 2 openslaande deuren aan te brengen ... heel wat comfortabeler schoonmaken van het onderste deel, dan met de ene middendeur van het vorige model.
De combinatie van KIPPEN met konijnen raden we af. We hebben al heel vaak gezien dat dit de levensduur van konijnen zeker niet verlengd. Kippen eten veel meer / andere dingen dan konijnen. Als men de eigen etens-restjes aan de kippen geeft en de konijnen eten mee, dan is dat zeker een groot risico voor de gezondheid van het gevoelige konijn. Konijnen dienen kleine hoeveelheden van steeds hetzelfde voer te krijgen. Kippen zijn veel minder kritisch. Bovendien houdt men niet bij welk dier dan wàt eet ... en een ziek konijn wordt niet op tijd herkend ... met alle gevolgen van dien. Konijnen worden ook nog al eens, al dan niet per ongeluk, door een kip in het oog gepikt !
Ook de combinatie van één konijn met één cavia is niet zo goed. Beide dieren communiceren totaal anders, eten deels anders en hebben lang niet die prettige relatie als met een soortgenoot. Elkaar haren uittrekken, constant berijden etc.. er zijn schrijnende verhalen bekend. In een hele grote ruimte meer cavia's en meer konijnen zou wel kunnen, maar dan moesten de cavia's kleine openingen krijgen, holletjes waarin ze zich alleen - zonder konijnen - terug kunnen trekken. Komt nog bij dat cavia's vitamine C aan hun voedsel toegevoegd MOETEN krijgen, aangezien zij dat , net als de mens, niet zelf kunnen aanmaken en dat een TEVEEL aan vit C bij KONIJNEN blaasgruis kan veroorzaken, dus in dat opzicht is het altijd voor één van de dieren gevaarlijk elkaars voedsel te moeten delen....

voorzetramenGrVreemd, we maken mooie nachthokken om in te schuilen en wat DOEN die eigenwijze konijnen? Ze blijven doodleuk en ijskoud in de ren zitten. Sloven we ons daar zo voor uit? Herken je dit?? Het was Anne-Marie, een doorgewinterde konijnen-fan, een doorn in het oog. Ze dacht na over de holen in de natuur: die holen hebben meerdere uitgangen waaruit een konijn ook vluchten kan als iets het hok in komt dat onwelkom is. Ze vatte dit idee in een volgende uitwerking. Konijnen zijn slim, ze dacht dat ze ook wel met kattenluikjes om zouden moeten kunnen gaan. En dat klopt. Bij ons thuis hier hadden we het konijn Hipper dat sneller dan de meeste katten doorhad hoe het werkte. Bij Anne-Marie werd een mooie villa gebouwd met 2 zij-vleugels. Beide zij-vertrekken hebben een kattenluik (met magneetstrip) zodat het niet tocht. Ideaal en zelfs door haar blinde konijn met succes gebruikt!

koudflesjeGrKou / Hitte
Maar ook al blijven de konijnen in het koudere gedeelte, ze kunnen beter tegen kou dan hitte. Zorg dat het hok nooit in de volle zon staat, zorg anders voor schaduw door parasol of iets anders. We hebben kleine flesjes met water in de vriezer in de zomer. Als het heet wordt leggen we steeds een bevroren flesje in het hok. Een baksteen uit de vriezer kan ook... ze kruipen er vaak tegenaan! Een hok op t zuiden zonder schaduw-op-afstand is echt uit den boze. Vaak willen de konijnen dan van het stro af kunnen leggen. Als ze erg snel ademen kan je de oren wat koel maken. 

SnugglesafeGrVerder adviseren we altijd om bij lagere temperaturen dan -5, de konijnen in het hogere deel in het stro op te sluiten voor de nacht. We verkopen bovendien SnuggleSafes (klik hier) die de nacht lang warm blijven en als erg comfortabel worden ervaren, vooral ook bij ziekte. Maar een lamp is een andere mogelijkheid.

LampGrVerlichting
Als er een mogelijkheid bestaat is het aanbrengen van verlichting in het hok een goede keus. Waarom? In de winter is het donker van 16.00 tot 9.00 uur. We houden meer contact met de dieren als we ze kunnen zien vanuit huis en de tuin en als we ze voeren of begroeten op die tijd. We zien of ze levendig zijn of gevaarlijk passief (ziekte?) Bij BunnyBin maken we gebruik van de goedkope Bull's Eye lampen, een glazen bol in een metalen korfje. Als je de leidingen in plastic buis legt, of buiten het hok in grijze behuizing, kan er niet aan geknaagd worden. We gebruiken 40 of 60 watt lampjes. We hangen ze tegen de wand op 20 cm van de bodem. Als het kouder wordt liggen de konijnen hier strak onder, want ze geven een behaaglijke warmte. Zie ook de foto's.

De Ren
Steeds bereiken ons vragen over de ren. Ken je de driehoeksrennetjes uit de winkel? Sorry, ze zijn ongeschikt. Redenen? Ze zijn te laag en vaak nog korter dan het hok ... rennen? Laat me niet lachen! En de driehoeksvorm maakt ze in de vrachtwagen economisch stapelbaar, maar de konijnen kunnen er weer geen "kegeltje" in zitten, alleen als ze eerst uitmeten dat ze in het midden hurken.... Stel je voor....
Bovendien is het sowieso af te raden, als het even kan, om een ren los van het hok te hebben. Als de dieren erheen getild moeten worden (altijd nog beter dan helemaal niet rennen) kan dat alleen op momenten dat het de MENS schikt, en niet wanneer het het dier schikt. Elk dier heeft dolle momenten van energie-uitbarstingen ... en die hoeven niet samen te vallen met de tijd die wij geven om te rennen. Bovendien blijkt nogal eens dat in het koudere seizoen we er minder toe komen om ze te laten rennen ...maar daar denken konijnen heel anders over. Een aangebouwde ren maakt ook dat het echtpaar kan kiezen wat tijd en ruimte van elkaar af door te brengen, broodnodig voor een goede relatie, toch?

Een open ren:
OpenrenGrAls de ren van boven open is, raden wij aan het hekwerk minimaal 80 cm. hoog te laten zijn. Voor veel konijnen is dat nog te laag. Hoe hoger hoe beter. Goed materiaal hiervoor zijn de gaaspanelen van Bekaert. Ze zijn gegalvaniseerd en geplastificeerd. Ze kunnen met ijzerdraad aan elkaar gemaakt worden. Als je ze weg wilt hebben zijn ze plat ergens achter te schuiven ... De in de dierenwinkel verkochte puppyrennen kunnen ook, ze roesten alleen snel en zijn 60 cm ... erg minimaal voor sommige dieren en niet zonder toezicht te gebruiken. Verder adviseren we alleen rennen met een houten frame aan alle kanten, anders gaan de dieren er toch sneller onderdoor of overheen. Een open ren heeft als groot nadeel dat de konijnen in de nachten écht opgesloten moeten worden tegen rovers en dan zijn konijnen juist actief. Het zijn en blijven 5-sterren maaltijden voor sommige katten, roofvogels, vossen en marterachtigen, én honden niet te vergeten. Vaak horen wij : "het is al jaren goed gegaan!!" En dan gaat het een keer fout ... je moest eens weten hoeveel BunnyBin-konijnen toch al zo de dood moesten vinden - onze adviezen ten spijt.
Ik heb ook leuke situaties gezien van hokken deels BINNEN in de schuur / een blokhut en deels buiten door een luikje in een ren.

Een dichte ren:
DichterenGrAls je een dichte ren maakt, wees je dan bewust wat JIJ denkt dat dicht is, en wat konijnen ervaren als dicht. Niet lachen .... het is al honderden keren gebleken dat dichte rennen niet altijd dicht zijn ... met name uitgraven is een befaamde uitbraak-methode, hierover later meer. Ook de kleinste oneffenheden: hier in Ermelo waren de nietjes uit de täcker op bij een adoptiegezin, en de laatste hoek werd met spijkertjes gesloten ... dat gat vond de vos .....
En dan natuurlijk het beruchte kippengaas: ... open te bijten door de aanhouders die winnen.
Als de dichte ren op sta-hoogte is, dus een soort volière wordt, dan kan je daar veel plezier van hebben: schoonmaken en op de been blijven, knuffelen zonder te knielen (met verhogingen, zie foto's) ... de konijnen zullen meer contact met ons hebben dan in de lage hokken. Het hoeft qua oppervlakte niet veel meer ruimte te nemen, het kost alleen wat meer materiaal: balken en gaas, evt dakmateriaal.

buisspelenGrTo Dig or Not To Dig? Graven of niet??
Gravende konijnen, een prachtig gezicht. Wat staan ze dan dicht bij hun wilde soortgenoten. Het is goed voor hun conditie, maar niet altijd handig voor óns. In een permanente ren kan je maatregelen nemen: gaas onder en langs de ren (geen gaatje te vinden? Pas op!) dan weer de grond erop ... het is een idee. Nadeel: de grond raakt op den duur vervuild en moet vervangen worden om geuroverlast te voorkomen. Je kan een 2e hands vijverbak ingraven met gaten geboord voor afvoer van water ... Zelf hebben we een speciekuip ingegraven (ook met geboorde gaten onderin voor afwatering), wonderlijk om te zien hoe Madam ons konijn daar zelfs een hol in weet te graven als ware het een slakkenhuis. Al hebben konijnen maar een klein stuk om te graven en rollen in zand ... ze genieten ervan.
Een mooi stukje ingezaaid gras of graszoden in de ren? Heb geen illusies ... het is binnen een mum van tijd een modderpoel / zandafgraving ... en niet sippen dan, je bent gewaarschuwd. Ik ken mensen die gaas op het gras van de ren leggen, maar gebroken nagels of zelfs tenen zijn geen uitzondering. Als je geen maatregelen neemt en ze onbeperkt onbegrensd laat graven ... dan verdwijnen ze, ze verdrinken in het gangenstelsel tijdens een grote bui ... gooi geregeld de holen dicht (als je je konijnen geteld hebt!) De bezigheid is alleen al een doel op zich, dat is NIET zielig.

Los in de tuin??
SneeuwGrVeel mensen laten hun konijnen lekker los in de hele tuin, ook dat is een optie. Daarvoor is het ook goed een aantal zaken te overwegen.
Konijnen kunnen zwemmen, maar ik heb wel gehoord van konijnen die onder het ijs van de vijver terecht waren gekomen of niet uit een vijver met hoge wand konden klimmen.
Er bestaan erg veel giftige planten in de tuin, taxus, vingerhoedskruid, klimop (hedera), gouden regen, blauwe regen ... zie elders ... Ze zullen het niet gauw eten als er andere, lekkerder dingen voorradig zijn, maar er is een risico.
Konijnen graven, en sneller dan je denkt... ze zitten zo bij de buren.
Konijnen - met name de van wilde afstammende - vinden hele kleine gaatjes om door te ontsnappen ... en ze vinden niet - zoals poezen/honden - makkelijk de weg terug. Bovendien zijn er grote gevaren in de vrije wereld en ze handhaven zich NIET in de natuur! Als een konijn een uitgang eenmaal kent, probeert hij/zij het altijd opnieuw. Kortom: Is de tuin écht dicht? Blijf erbij!
Denk om de roofdieren van de buren, ik ken honden die er binnen wisten te glippen en het konijn met 1 keer schudden hadden gedood. Zorg dat ze in ieder geval rover-proof zitten bij je afwezigheid en in de nacht.
Als je je voorneemt om geen ren te geven omdat je de konijnen geregeld los gaat laten in de tuin ...bedenk je dan wat er gebeurt: bij slecht weer, in de winterse kou, als je met vakantie of ziek bent ... In de praktijk blijkt er van vele goede voornemens niet zoveel terecht te komen, een mens is druk en wordt steeds drukker... in het begin is de animo groot, maar meestal slinkt dit met de tijd. Geef de dieren een eigen ren en schuldgevoelens zijn niet nodig.

Een konijnenberg?
Over dit onderwerp heb ik een artikeltje geschreven. Onder een konijnenberg versta ik een stukje grond, omheind maar niet overdekt. Hier kan een groep konijnen naar hartelust graven. Hopelijk zorgen de makers wel voor alleen gecastreerde rammen en voedsters. Wij raden deze situatie echter meestal AF. We hebben hier goede redenen voor. Wel ken ik iemand met een groep konijnen in een veilige tuin die dit verantwoord aanpakt, maar dit is meer werk dan men denkt. 
Als je TUNNELS maakt of buizen gebruikt, zorg dan altijd voor KORTE lengtes zodat je bij de konijnen kunt komen (armlengte) mocht dat nodig zijn. Ik ken iemand die op kruispunten "kamers" heeft gemaakt waarvan hij de deksel open kan doen om de konijnen te pakken mocht dit (voor de gezondheid b.v.) nodig zijn. Lees hier meer over het houden van een konijnenberg.