Binnenverblijven

Wel / Niet Binnen?
Huisv4GrEerst even wat afwegingen om konijnen niet buiten maar binnen te houden. Hierover bestaan zeer verschillende ideeën. In elk geval is het duidelijk dat je met een binnenkonijn veel meer contact hebt dan met de konijnen die (zeker in de winter) buiten zitten. Vaak geven mensen in de winter alleen de konijnen maar eten en schone leefruimte, en blijft verder contact beperkt tot een korte aai.
Konijnen die buiten zitten kan je beter niet voor langere tijd naar binnen halen dagelijks (hoewel het ook vaak goed gaat) vanwege het temperatuurverschil. Als de weerstand minder is kunnen dieren hier luchtweg-infecties van krijgen o.a. Als ze bij ons binnen hebben gezeten nemen we een aantal dagen de tijd om ze weer aan de buitentemperatuur te laten wennen: steeds een wat koelere omgeving, dus heel geleidelijk. We hebben ervaren dat het voor een buitenkonijn, dat bijvoorbeeld binnen heeft gezeten wegens ziekte, niet nodig is om tot het voorjaar binnen te blijven. Het dier heeft voldoende haargroei. Natuurlijk zijn een lamp of Snugglesafe in koude tijden uiterst welkom, maar met veel stro niet eens noodzakelijk, zolang er windvrije plekken zijn.

Een jong konijn uit de winkel of van de fokker (die neemt u toch niet, u komt toch naar de opvang?) kunt u beter niet in de winter ineens naar buiten zetten. Verstandige winkels / fokkers geven ze dan niet eens mee.

benchGrEn een alternatief... een bench ...
Een alternatief dat enkele doorgewinterde huiskonijnen-vrienden gebruiken is de grote hondenbench. Ze hebben een 2e verdiepingsplank erin gemaakt en opstaande randen onderin de bench gemaakt om stro en hooi binnen te houden. Onbeperkte mogelijkheden: laat je fantasie maar gaan. Hou er wel rekening mee dat je de konijnen hier niet in op moet sluiten, maar altijd los moeten lopen of er een ren dag en nacht beschikbaar moet zijn. 

Zindelijkheid
KnuffeldoosGrAls je huiskonijnen wilt houden dan zijn er veel dingen in overweging te nemen. Konijnen kunnen zindelijke dieren zijn. Zeker als je ze nieuw krijgt is het een goed idee om ze de eerste dagen in de kooi te houden, bijvoorbeeld met alleen kranten en in een hoek een forse bak met kranten, bedding en stro. Ze zullen dan die bak meestal uitkiezen als toilet. Als de ruif met hooi daar hangt is het nog uitnodigender om daar het toilet te gebruiken. Doen ze dat niet dan kan je de beplaste krant of de keutels IN de bak doen ... Je kan ook ontlasting meevragen van de plek waar je ze vandaan hebt. Een tip om dit in alle gevallen te doen wanneer men over gaat tot aanschaf van een konijn. Het konijn zal met deze keutels een herkenbare geur hebben in het nieuwe huis. Hij ziet het gelijk als veilige omgeving omdat zijn/haar geur zich in het hok bevindt. Deponeer dat in de bak. Als het eenmaal zo is dat ze het in de bak doen, dan kan er bedding in de rest van de kooi. Realiseer je dat konijnen ook de wijde omgeving markeren met een plasje of geurkeutel om aan te geven dat het geheel hun territorium is. Dit is van voorbijgaande aard, zeker als je een ram laat castreren en een voedster laat steriliseren. Ook handige tip als je het dier buiten het hok laat een dienblad met daarop kranten legt. Het dier weet deze plek snel te vinden als je hem/haar er een paar keer met je hand naar toe laat gaan. Pak het dier niet op en zet hem op het dienblad, duw hem met zachte hand die richting uit.

Konijnproof?
Verder moet de ruimte waar ze los mogen lopen - en daar gaan we vanuit - konijnproof zijn. Konijnen kunnen opgesloten worden in hun hok zitten, als het huis dus niet konijnproof is, zal er een vaste ren beschikbaar moeten zijn. 

De kamer(s) waar de konijnen lopen moeten zoveel mogelijk vrij van snoeren zijn. Zelf heb ik helaas vaak moeten ervaren dat plotseling mijn internetverbinding was verbroken of de telefoon het niet meer deed. Erger, natuurlijk, is het als de dieren een 220 volt electrakabel te pakken hebben, dat is levensgevaarlijk voor het dier ook. Er bestaan holle plinten maar ook verschillende gootjes of omhulsels voor snoeren. Ikea verkoopt een flexibele buis waar snoeren doorheen kunnen. Better Safe Than Sorry! Het ene konijn is destructiever dan het andere. Sommige konijnen laten ALLES heel en knagen nimmer. Anderen laten geen plint, deurpost of meubelstuk onberoerd... behang heeft ook een grote aantrekkingskracht, helaas. En schreeuwen en zeker SLAAN helpen NIET. Je krijgt een bang dier, dat is alles. Soms helpt in het leer-proces wel de plantenspuit of een ander signaal... Maar als het konijn hardnekkig is, zal u andere werende maatregelen moeten nemen. Soms plaatsen mensen een stuk kunststof glas over een muurdeel. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om een ren of aparte kamer te maken waar de konijnen in blijven.

Het is van belang om giftige planten en andere dingen die slecht voor konijnen zijn natuurlijk uit de buurt te houden. Als een konijn op een volle fruitschaal aanvalt, kan dit tot darmproblemen leiden, hetzelfde geldt voor lekkers / snoep.

DunaGrSoort kooi
Koop NOOIT een kooi met plastic bovenkant (Duni-kooien). Ze zijn alleen handig omdat de bedding binnenblijft en het huis schoon ... maar de nadelen wegen daar niet tegen op: ze zijn veel te LAAG, ze houden de lucht binnen en ventileren niet voldoende. Er zijn konijnen bekend die longklachten kregen o.a. door inademen van de ammoniak dampen uit hun urine. Ze hebben geen contact met de buitenwereld ... we vinden het on-dingen. We geven ze zelf af bij egel- of vogelopvang.

Vloer
Konijnen vinden het onprettig om op gladde vloeren te lopen, ze glijden ook weg hierop. Een (oud) kleed is een uitkomst. Als het kleed geheel van kunststof is, kunnen ze brandplekken onder de pootjes krijgen!

Ook bij binnenhokken geldt: een tussenplank is simpeler voor een konijn te gebruiken dan een trapje. En de plankjes benutten de ruimte efficiënter, laten meer vloer-ruimte om te rennen. Zie de vele voorbeelden op de foto's.

Andere huisdieren
KonijnkatGrDe combinatie met poezen en andere huisdieren is lastig te beschrijven. Zelf hebben wij 3 poezen die totaal gewend zijn aan de konijnen. Ze zijn zelfs wel door een konijn gebeten en hebben grote achting voor hen gekregen. Ze gaan er vandoor als er een konijn aan komt hippen. Bij jonge konijntjes kan het jacht-instinct bij een kat ineens opkomen. Het is dan ook niet verstandig de dieren zonder toezicht samen te laten.

Voor honden geldt iets dergelijks. Zeker de jachthondenrassen zijn niet te vertrouwen bij konijnen. Menig konijn heeft het leven gelaten door toedoen van een hond. Zorg ook dat een bezoekende hond van anderen etc niet in de konijnenren kan springen, het is te laat voor u het weet.

Er zijn meerdere BunnyBinkonijnen die zijn gestorven door toedoen van fretten. Ik kan mensen alleen maar aanraden hun verstand te gebruiken. Konijnen zijn prooidieren, vluchtdieren ... en de natuur is nog dichtbij wat dit betreft....