Veelgestelde vragen

 Medisch

Is homeopathie bij konijnen aan te raden?

Ja, konijnen blijken erg goed te reageren op homeopathische middelen, ook bij abcessen, maar men moet de dosering goed weten en onder begeleiding te werk gaan. Hiervoor verwijzen wij naar Hilga Kruize, www.naturalanimalconsulting.nl

Wat doe je als je konijn een gebroken poot heeft? En wat zijn de vooruitzichten?

Je gaat meteen naar een konijnkundige dierenarts. Een dierenarts bekijkt of er inderdaad een breuk is en hoe ernstig deze is (eventueel met foto). De meeste breuken kunnen goed helen. Een konijn kan echter niet ingegipst worden, maar moet tot rust (zo min mogelijk beweging) worden gedwongen door het enkele weken in een kleine kooi te zetten. Heel belangrijk is het om pijnstilling (carprofen drops/metacam) te vragen bij de dierenarts voor de eerste, meest pijnlijke periode. Een breuk is niet levensbedreigend, maar stoppen met eten door de pijn is het wel. Er zijn konijnen bekend die ook goed met een geamputeerde poot kunnen leven. Inslapen is dus lang niet altijd noodzakelijk.

Het konijn niest regelmatig en heeft dan snot uit de neus. Wat kan je daar aan doen?

Niezen kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt het veroorzaakt door de pasteurella bacterie. De enige manier om hierachter te komen is een konijnkundige dierenarts dit te laten onderzoeken, door bijvoorbeeld slijm op kweek te zetten, dit is kostbaar en doet men meestal nadat een basis-kuurtje eventueel niet aanslaat. De bacterie kan met antibiotica (Bactrimel of Baytrill (= Enrofloxoral drops)) worden bestreden. De kuur kan maanden later moeten worden herhaald. Ook effectief, maar met injecties toe te dienen is: depocilline 0.15 ml per kg; 5 injecties, elke 5 dagen één injectie (mag verlengd worden met 2 injecties, dus 7) Wij weten bij BunnyBin dat het besmettelijk kan zijn, maar hebben de ervaring dat dit niet noodzakelijkerwijs hoeft te gebeuren. Alles hangt samen met de weerstand van het konijn.
**Als er al aangekoekte snot aan de binnenkant van de voorpootjes zit, dan is het al langer en chronisch aanwezig.
** Het kan ook zijn dat het konijn een allergie heeft, experimenteer daarom eens met de bedding (hempade i.p.v. houtvezel, iets anders i.p.v. (stoffig) stro)

Waar vind je een konijnkundige dierenarts?

Op de site van www.konijnen.nl staat een overzicht van konijnkundige dierenartsen. Deze informatie wordt ook regelmatig geactualiseerd op basis van ervaringen van konijnenliefhebbers. Van belang is dat de dierenarts zich bijschoolt over konijnen. De narcose bijvoorbeeld is nog niet zo lang geleden erg veranderd en het veiligst is gas-narcose, maar nog niet iedereen werkt hiermee (is ook iets duurder). En het probleem van gas / trommelzucht is nog weinig van bekend onder dierenartsen. Onze eigen dierenkliniek raadpleegt ook de site www.konijnen.nl regelmatig, maar ook buitenlandse veterinaire sites over konijnen.

Wat zijn de kleine zachte, vochtige en sterkruikende keuteltjes, die soms als een druiventrosje aan elkaar zitten?

Dit zijn de zogenaamde blindedarm keutels, alle konijnen hebben ze. Gezonde konijnen eten deze meteen vanonder het staartje op. Om alle voedingsstoffen uit hun vezelrijke voer op te kunnen nemen, moet het eten twee keer door de darmen. De blinde darmkeutels zijn het resultaat van de eerste keer en bevatten nog veel voedingsstoffen. Na de tweede keer komen de ronde droge keutels.

Als konijnen niet hun blindedarm keutels opeten dan hebben ze teveel voer OF een soort groenvoer dat ze niet dagelijks gewend zijn OF teveel koolhydraten (brood / snoep uit winkel of gemengd voer). Het is belangrijk meteen in te grijpen door het konijn op een hooidieet te zetten. De natte blinde darm keutels trekken vliegen aan en als de keutels aan het konijn blijven plakken kan deze last krijgen van maden!! Advies: stop met lekkers, geef veel hooi, ga langzaam over op alleen biks of zelfs Supreme Science Selective voer (ook te koop in winkels en bij dierenartsen), dit voer bevat voor de darmen positieve bacteriën, zogenaamde pro-biotische stoffen. Een klein beetje yakult kan ook werken, dagelijks, maar dan is het ingeven weer wat stressvol.

Meer informatie over voeding is te vinden onder het kopje voeding op deze site.

Mijn konijnen heeft parasieten, wat doe ik nu?

Het is verstandig bij huidaandoeningen naar een goede dierenarts te gaan. Bij vlooien, luizen en mijten is er een probaat middel. Ouderwetse dierenartsen geven voor oormijt nog zalf voor IN het oor, of – erger – u moet het konijnen 2-3 maal met speciale shampoo wassen. Dat is zeer stressvol voor het konijn EN voor u. Het middel Stronghold is getest en goed bevonden voor konijnen (al is er wegens de prijs geen registratie voor konijnen aangevraagd), afhankelijk van het gewicht van het konijn kan dit met 1-2 druppels in de nek veel ellende wegnemen. Voor meer informatie hierover, neem contact op met uw dierenarts.

Plotseling heeft mijn konijn de kop scheef!

Ga meteen naar een goede dierenarts. Als die niet 100% zeker weet wat het is, dan is het goed om de 2 meest bekende oorzaken tegelijk te bestrijden. Baat het niet, het schaadt ook niet. Middenoor-ontsteking gaat men te lijf met een antibioticum. E. Cuniculi (een bacterie) kan bestreden worden met Fenbendrops. Bij een eigen konijn van BunnyBin is dit zo behandeld en loopt de ram Diesel met een beetje scheve kop nog steeds gelukkig rond te springen. Het kan echter zijn dat de head tilt (zoals de Engelsen zeggen) gepaard gaat met langdurig omrollen en rollende ogen, dus evenwichtstoornis en misselijkheid (konijnen kunnen niet braken). Dan is het soms na enige dagen aan te raden het dier in te laten slapen. Zie ook www.konijnen.nl en elders op internet.

Wat is de madenziekte (Myasis)? En wat kan je eraan doen?

Madenziekte betekent dat een levend konijn wordt aangevreten door maden. Strontvliegen leggen hun eitjes, waaruit hun vervolgstadium – maden – komen, in de ontlasting van dieren. Blijft er poep aan het konijn plakken, worden daar ook eitjes ingelegd. Als deze uitkomen vreten de maden ook het konijn aan! Ze vreten zichzelf naar binnen en tasten de inwendige organen aan! Daarbij scheiden ze ook nog stoffen uit die het konijn van binnen vergiftigen! Op vochtige en hete dagen (boven de 30 graden) kan dit binnen enkele uren een bijzonder pijnlijk einde van het konijn betekenen. Het konijn raakt door de pijn in shock en glijdt weg…de dood in.

Madenziekte wordt vaak veroorzaakt door een te energierijk dieet: plakpoep en vetzucht! Te energierijk voedsel leidt tot plakpoep en een langdurig energierijk dieet heeft een dik konijn tot gevolg die door zijn dikke buik of wam niet meer bij zijn eigen achterste kan komen om zichzelf schoon te houden. Maar ook hoge leeftijd – incontinentie – kan een oorzaak zijn.

Madenziekte kan worden voorkomen door te zorgen dat je konijn niet te dik wordt (hooi, hooi, hooi, geregeld dezelfde groente en heel weinig hardvoer, brood en weinig fruit!). Loopt je konijn toch kans om madenziekte te krijgen, dan kan je zijn achterkant insponzen met Rearguard. Het heeft een preventieve werking: de vlieg kan wel eitjes leggen, maar de eitjes ontwikkelen zich niet tot maden. Rearguard is helaas niet in Nederland te koop. Bunnybin haalt het speciaal uit Engeland.

Dit middel is niet geregistreerd voor Nederland door de (nederlandse!) maker Novartis Animal Health. Deze farmaceut vindt dat wij Nederlanders het geld niet uitgeven aan onze konijnen (deels hebben ze daar gelijk in) en het dus het niet lonend zal zijn de registratie aan te vragen (is duur). Om registratie voor Nederland te verkrijgen, zal er nog heftig gelobbyd moeten worden!

end faq

 Voeding

Wat eet en drinkt een konijn?

* Altijd vers water
* Vers hooi
* Eén of twee keer per dag hardvoer, zie hieronder
* Beperkt groenvoer (gras, andijvie, paardenbloembladeren), kijk uit met koolsoorten
* Als beloning klein stukje fruit (appel of banaan), rozijn of stukje droog brood of krackebrod
* Om hun knaagbehoefte te stillen vinden ze een wilgentak of een tak van een fruitboom heerlijk

Wat is een goed konijnen hardvoer en hoeveel kan je daarvan geven?

Wij raden aan een BIKS voer te geven en daarvan maar een eierdopje of een leeg waxinelichtje vol 2x daags per konijn = 20 gram per kilo konijn. In die biks zit het beste uitgebalanceerde voer - alle stoffen die nodig zijn voor een gezond konijn. Gemengd voer geven kan ook, maar dan moet het konijn alles in de juiste verhouding op eten voor een complete voeding. Als je meerdere konijnen samen hebt zitten is dit niet te controleren. Als je gemengd voer geeft, heeft het konijn de neiging om het lekkerste uit het gemengde voer te eten; het graan en andere dikmakers (allemaal koolhydraten, die weer snel diarree geven) en de rest te laten staan (als je teveel voert). Wat ze laten staan zijn meestal de korrels = groene staafjes of: biks geheten. Het simpelst is een goede kwaliteit van alleen biks (Hope Farms / Puik / Havens / Sluis korrel / Russel Rabbit) en dan variatie in het menu geven met voorzichtig opgebouwd groenvoer (en heel af en toe een stukje gedroogd brood of knäckebröd).

Hoe weet je of je konijn te dik is?

Helaas zijn veel konijnen te dik als gevolg van de “goede” energierijke konijnenvoeders uit de dierenwinkel gecombineerd met te weinig beweging. Maar als je de ribben en de rug nog een beetje kan voelen, is het konijn niet te dik! Als de voorpootjes naar binnen staan en er rollen boven de pootjes hangen … is het tijd voor een dieet… laat het niet zover komen!

end faq

 Koppelen

Als ik veel aandacht aan mijn konijn geef, heeft hij/zij dan toch een partner nodig?

Een konijn zit met zijn partner 24 uur per dag samen. Zelfs als je niet werkt of naar school gaat, lig je toch elke nacht in je eigen bed. Bovendien zullen wij mensen, als roofdieren, nooit een konijnenpartner kunnen vervangen. Wees dus niet egoistisch, maar geef het dier een partner waarmee het samen kan slapen, eten knuffelen, tegen elkaar aan liggen. Het dier zal ook actiever worden en zijn dag ziet er meerkleurig uit.

Uitbreiding van een bestaand konijnenpaar, kan dat?

We hebben twee konijnen een ram (gecastreerd) en een voedster (gesteriliseerd), samen gaat het heel goed. We willen graag meer konijnen/een grotere groep, maar wat is dan de beste combinatie? Twee voedsters erbij of een ram en voedster of maar éém ipv twee?

Je kan het beste 2 zusjes of twee voedsters die elkaar goed kennen erbij zetten of een koppel dat elkaar ook al kent, let wel dat alle karakters met elkaar moeten matchen. Maar haal de voedsters of het koppel ergens vandaan waar je ze mogelijk terug kan brengen als de koppeling niet slaagt. Want soms lukt het echt niet. Het is belangrijk dat ze in een grote ruimte leven met meerdere schuilruimtes zodat de konijnen zich terug kunnen trekken. Bedenk daarbij dat je de bestaande relatie onder druk zet en dat ze onderling ook strubbelingen kunnen krijgen. Zie hiervoor ook andere sites bij onze links. Wij adviseren om direct met een groep in een nieuwe ruimte te beginnen, de echte underdog misschien weg te halen, als die erg gepest wordt. Of konijnen in echtparen twee aan twee apart te huisvesten.

Relatieproblemen in een duo, wat nu?

In de meeste gevallen komen in de konijnenrelatie grote schommelingen voor. Dit hangt met veel factoren samen. Ten eerste is het voorjaar de tijd voor veel vragen per mail over spanningen onderling. Met name als de dames niet gesteriliseerd zijn, dan worden ze humeurig en opdringerig in afwisselende periodes. Humeur schommelingen worden door de hormonen veroorzaakt, ze gaan soms samen met schijnzwangerschap (nesten bouwen). Soms moeten mensen de dieren een tijdje scheiden als er echt wonden vallen, en later weer koppelen. Wees echter niet te soft en angstig, de dieren zoeken het meestal zelf uit. Het is niet aan te raden je als mens te verplaatsen in het konijn, hun taal is anders. We adviseren meestal om meerdere redenen om de voedsters te laten steriliseren. We hebben met behulp van dierenarts Nelleke Meersma hier een aparte pagina over gemaakt, klik hier: Castratie en Sterilisatie.

Relatieproblemen in een trio, wat nu?

Een konijnenpaar, bestaand uit twee voedsters, is uitgebreid met een gecastreerde man. Het koppelen ging goed en ze hebben een paar maanden zonder problemen samengewoond. De verhoudingen zijn echter veranderd en één van de voedsters wordt door de ram buitengesloten. Ze mag er niet meer bij liggen en wordt bij de voerbak verjaagd. Dit is helaas wat we vaak zien bij trio’s, vaak wordt een van de drie buitengesloten als derde wiel aan de wagen. Soms wil het lukken, maar vaak zie je dat na enkele maanden toch één de pineut is. Als je dit structureel wilt oplossen, is er helaas weinig andere keus dan dit konijn te laten herplaatsen of een eigen partner en woning te geven.

Op welke termijn na castratie van de ram is hij niet meer vruchtbaar en kan er gekoppeld worden zonder risico op een nest?

Twee weken! Veel dierenartsen weten dit NOG niet en raden aan minstens 4 weken tot 6 weken te wachten. De termijn van 2 weken is uit Britse veterinaire literatuur gehaald o.a. Virginia Richarson (Rabbits, Health Husbandry and Diseases). In de 5 jaar dat BunnyBin bestaat, hebben HONDERDEN koppelingen plaatsgevonden en er is NOOIT een nest geweest. Iemand die niet kon wachten en na 12 dagen de konijnen bijelkaar zette, had wel een nest…maar met 14 dagen nog NIMMER

Ik wil een konijntje. Heeft uw opvang een dwerg / twee dwergjes?

Meestal kunnen mensen geen goede reden aangeven waarom ze kleine konijnen willen, maar ze willen ze gewoon. Klein is lief, klein is aaaah! Klein betekent kleine ruimte. Klein is jong en op te tillen. Als ik nu zeg dat grote konijnen eigenlijk veel geschikter zijn voor kinderen, zult u schrikken. Maar het is waar. Konijnen worden niet graag opgetild, omdat het prooidieren zijn en bij optillen denken dat hun laatste minuut heeft geslagen. Als het dier moet laten merken dat het bang is, bijt of krabt het. Het konijn wordt dat verweten, maar het is een natuurlijke reactie. Kinderen laten het dier dan vaak los, met trieste gevolgen soms. Wij zijn de roofdieren, ervaart het konijn. Grote konijnen KUNNEN kinderen niet optillen. Grote konijnen zijn trager, en vaak liever (niet altijd, hangt van socialisatie op jonge leeftijd af). Grote konijnen zitten echter minder vaak in de opvang, die komen van fokkers en kleine konijnen worden door de dierenwinkels verkocht.

Dierenwinkels en tuincentra noemen alles “dwergkonijntje”, terwijl dat een heel bijzonder ras is, een ras dat zelden of nooit in winkels voorkomt. Dwergen hebben mini-oortjes en stompe kopjes en blijven onder het kilo. Wat doorgaat voor dwergkonijn in de winkels wordt vrijwel altijd bijna 2 kilo. Deze dieren komen ook het vaakst op straat te staan of er wordt afstand van gedaan wegens...tijd- / ruimte- / aandacht-gebrek. Qua ruimte neemt een 1-kilo-konijn en zijn partner toch wel evenveel ruimte als twee 2-kilo-konijnen, minimaal 2 vierkante meter leefoppervlak permament en daarnaast nog ren-ruimte dagelijks.

end faq

 Huisvesting & Gedrag

Hoe groot moet een konijnenhok zijn?

Reken voor elk konijn op één vierkante meter, maar houd daarbij ook rekening met de grootte van je konijn. Een vierkante meter is voor een dwergkonijn ruimer dan voor een vlaamse reus! Heb je twee of meer konijnen in één hok, dan moeten ze elkaar kunnen mijden. Ga zelf eens met je vriend(in) een maand op de badkamer wonen ... de dood voor elke goed huwelijk. Als je ideeën wil opdoen, klik dan hier: Huisvesting en kijk onder het kopje konijneninfo en huisvesting voor foto’s en tekeningen van ruime verblijven voor binnen en buiten. 

Een konijn moet dagelijks kunnen rennen, springen (binkies maken) en,als het kan, graven. Soms is een ingegraven speciekuip (onder afdak) al heerlijk. Als dat rennen niet in de ren van het hok kan, kan je ze onder toezicht buiten het hok los laten lopen. Zorg wel dat de omgeving konijnenproof is (geen snoeren, geen roofdieren, geen giftige planten etc.) en dat ze niet verdwijnen. In het donker konijnen altijd veilig achter gaas, van boven ook afgedekt.

Welk gaas is geschikt voor een konijnenhok en de ren?

Het gaas met vierkantjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Dit is bij ijzerhandels te koop. Neem GEEN kippengaas, een beetje konijn knaagt dat kapot! Gebruik ook geen (stevig) gaas met grotere openingen, hier kunnen soms roofdieren (marters) door naar binnen!

Wat voor verf adviseert u bij het bouwen van een konijnenhok?

We hebben zelf goede ervaringen met de op water basis gemaakte beits van Hermadix. Dit is niet goedkoop, maar zeer sterk en kan geen kwaad voor de gezondheid van het dier.We gebruiken hier de dekkende beits. De binnenkanten van de hokken hebben we ook gebeitst, wit, voor de ruimte en het licht. In de allernieuwste hokken hebben we zelfs epoxie aan laten brengen, een kunsthars dat absoluut geen urine doorlaat. Ook is het gebruik van de kunststof TRESPA aan te raden of betonplex. Bij dat laatste moeten de zaagdelen wel in de verf gezet. Bovendien is het slim om beknaagbare hoeken af te werken met aluminium of kunststof profilen. Wij gebruiken ook wel stucadoors-hoek-profielen.

Wat is de leeftijd waarop jonge konijntjes bij hun moeder weg kunnen en kunnen worden geplaatst?

Vanaf minimaal 8 weken na de geboorte!

Het ministerie van LNV (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) heeft als richtlijn dat tamme konijntjes van 6 weken oud bij de moeder weggehaald kunnen worden. In dierenwinkels vind je daarom konijntjes van 6 weken in de verkoop. Ze zijn dan ook het meest snoezig en dus verkoopbaar. De weerstand van deze zeer jonge konijntjes kan echter nog niet goed ontwikkeld zijn! Ze zijn immers nog aan borstvoeding gewend en de overgang op hardvoer leidt vrijwel altijd tot darmproblemen. Het gevolg is dat ze een verhoogde kans hebben om een infectie op te lopen waaraan ze in het ergste geval sterven. Tot de leeftijd van 8 weken is het darmstelsel nog ingesteld op moedermelk en is er slechts geoefend met hapjes nemen van het eten van de moeder. De zuurgraad in het spijsverteringskanaal gaat veranderen. Deze overschakeling van moedermelk naar volledig droogvoer moet geleidelijk gebeuren om ernstige verstoring van de darmflora te voorkomen. Daarom moet een konijntje nog kunnen blijven drinken bij de moeder totdat de moeder zelf aangeeft dat het genoeg is geweest. Meestal is dat rond de 8 weken.

Ons konijn gromt en bijt! Wat nu?

Bij het neerzetten van de voerbak springt hij (zij) echt op je af. En soms als ik hem (haar) wil aaien wil hij (zij) nog wel eens happen. Wat zijn tips om hier mee om te gaan zodat dit minder wordt?

Het is een lastig verhaal, en zo heeel veel voorkomend. De dames nijnen hebben zelfs vaker dan de rammen last van hun hormonen en territorium gedrag. Juist deze dieren komen meer dan gemiddeld binnen bij de opvang! Waarom een konijn dit verdrag vertoont, heeft met verschillende factoren te maken:
1. Verveling (ze zijn zoveel slimmer dan we denken en missen impulsen)
2. Eenzaamheid (inderdaad!), en in samenspel met het hierboven genoemde)
3. En ook vooral: hormonen! – nestel-drang blijf uit het huis van mijn kindjes! (heel dapper eigenlijk voor zo'n klein dier... in de natuur ook succesvol)
4. Angst voor oppakken (prooidieren: reflex = het roofdier grijpt me nu)
5. Opwinding: Ha daar komt de maaltijd ....opheffing van de verveling!

end faq