Wat doen wij?

Stichting BunnyBin ving ooit in Ermelo konijnen op (zie historie). Sinds haar gezondheid dit niet meer toelaat heeft Wilma Moolenbeek zich tot doel gesteld nog voorlichting te blijven geven over tamme konijnen en andere konijnenopvangen ten dienste te staan.

Door middel van onze website geven wij de broodnodige voorlichting over het houden van tamme konijnen en wat minimale voorwaarden zijn voor een gelukkig konijnenleven. Hierover wordt om ons heen veel te gemakkelijk en simplistisch gedacht, helaas, met veel lijden tot gevolg, voor dier en mens. Het heeft dus zeker zin om deze website eens erg goed door te nemen, liefst vóór je aan het aanschaffen van konijnen begint. Mocht je ze al hebben: je kan hier altijd wat leren dat jou en je dier(en) ten goede komt.

Veronica (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is een spil in het rad van Nederlandse konijnenopvangen die werken volgens bepaalde normen. De Stichting BunnyBin vindt het belangrijk dat opvangen zich aan een aantal standaards houden qua voorlichting, castratie, huisvesting van het tamme konijn. We gaan er vanuit dat dieren niet zonder een grondig onderzoekje naar waar ze terechtkomen met mensen worden meegegeven. Konijnen worden dus niet single uitgeplaatst, rammen standaard gecastreerd, de dieren ingeënt tegen VHS en Myxomatose en er gaat ruim voldoende informatie mee over medische zaken (bv. het belang van sterilisatie van voedsters, het grootschalig voorkomen van e.cuniculi en de aanpak ervan – een aandoening van het zenuwstelsel). En, last but not least, er worden hoge eisen gesteld aan maat en veiligheid van de huisvesting die de nieuwe eigenaren de konijnen bieden (zie hier ook huisvesting interne link). Over de voeding wordt bij het meegeven van de konijnen in de opvang gesproken, konijnen worden namelijk helaas maar al te vaak doodgevoerd (teveel of onjuiste voeding), zie hiervoor de pagina voeding. Uiteraard zouden opvangen moeten voldoen aan eisen omtrent hygiëne, kennis van konijnenziekten, ruimte voor de verblijvende dieren en goede informatieverstrekking o.a. via hun website.

Irma verzorgt voor BunnyBin de pagina’s waarop de konijnen die herplaatsbaar zijn een plekje krijgen. Met name dieren die lang in opvangen zitten en moeilijk herplaatsbaar zijn krijgen een steuntje in de rug door vermelding op onze website. De pagina senioren (interne link) is speciaal bedoeld voor mensen met een verweduwd ouder konijn, die weer een oude partner zoeken en op den duur willen stoppen / afbouwen met het houden van konijnen. Door onze bemiddeling van oudere konijnen is het op een aanvaardbare manier mogelijk om hen niet in eenzaamheid hun oude dag te laten slijten.

Brigitte beheert ons webwinkeltje vanuit haar huisje in Elst (Gld): een mega-klus. Wij trachten in het winkeltje leuke producten voor mens en konijn te verkopen. Ooit zijn Paula en Ton Heesterbeek hiermee begonnen en later heeft Brigitte dit overgenomen. Als je spullen in ons winkeltje koopt kan je er zeker van zijn dat de opbrengst gebruikt wordt voor de opvang en medische zorg van afgestane en gedumpte tamme konijnen. De laatste jaren heeft BunnyBin jaarlijks duizenden euro’s kunnen schenken aan konijnenopvangen (tussen de 20-25 opvangen) in Nederland.

Soms hielpen we met speciale projecten:
Een greep uit onze hulp:
Konijnenopvang Dronten: bouw van hokken
Konijnenopvang Knaller Breda: bouw van hokken
Konijnenopvang Hazel in Heesch: schuilhuisjes voor alle rennen
Konijnenopvang Konijnenparadijs Steenwijkerwold: steun voor medische ingrepen en bouw van de hernieuwde opvang.

Verder onderhouden wij goede contacten met andere organisaties als de Stichting Konijnenbelangen, mits nodig, de Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren in de persoon van 2e kamerlid Esther Ouwehand.